lauantai 5. marraskuuta 2011

Niitin luonnetesti

Niitti osallistui 30.10. eli viime sunnuntaina luonnetestiin Maaningan Haukkumajalla. Päästiin kuin päästiinkin testiin, kun juoksu ehti loppua tiistaina.;-) En tiedä onko juuri juoksun jälkeen paras mahdollinen aika osallistua luonnetestiin, mutta en kyllä huomaa Niitin käyttäytyvän normaalista poikkeavasti, ei se ole esim. apaattinen tai yliherkkä. Ehkä pieni määrä apaattisuutta olisikin ollut paikallaan, kun päinvastoin Niitillä oli vauhti päällä ja tuomaritkin sen huomasi.;-) Niitti osaa ottaa todella rauhallisesti silloin kun ei odota mitään tapahtuvaksi, mutta kun toiveissa on toimintaa, niin silloin mennään täysillä.

Tässä testin tulokset omin kommentein. Osa-alueet arvioidaan pistein +3 - (-)3 ja sanallisella kuvauksella. Tuomareina olivat Jorma Kerkkä ja Lea Kilpeläinen.

TOIMINTAKYKY +1 Kohtuullinen
Toimintakykyä testattiin ns. kelkkakokeella, jossa epämääräisen näköistä kelkkaa vedettiin meitä kohti ja kelkan pysähdyttyä katsottiin kuinka nopeasti Niitti uskalsi mennä sitä tutkimaan. Kelkan liikkuessa Niitti haukkui pontevasti ja pysähdyksen jälkeen muutaman kerran kierteli ennenkuin meni nuuskimaan. Heti kun sain luvan kehua, Niitin käytös muuttui huomattavasti, tuomarin sanoin jopa röyhkeäksi. Niitti kurkki kelkan alle ja yritti työntyä kelkassa olevan "ukkelin" sisään.;-) Toimintakyvyn toinen erikoiskoe, pimeä huone ei olisi voinut paremmin mennä, Niitti paineli suoraan ja määrätietoisesti minun luo. Myös pimeästä huoneesta lähdettäessä Niitti etsi jotain, samoin se yritti kurkkia tynnyrin sisään, joka vieritettiin perään eräässä testissä. Mitälie riistaa etsinyt...? Toimintakyvystä olisin odottanut parempaa arvosanaa, koska kelkkakoekin meni mielestäni tosi hyvin. Tuomari taisi kyllä sanoa tämän osion arvosanaan vaikuttaneen Niitin yleisen touhottavan olemuksen, eli jos keskittyisi enemmän, voisi toimia paremmin?

TERÄVYYS +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Terävyys tarkoittaa sitä, kuinka agressiivisesti koira suhtautuu sitä uhkaavaan ihmiseen. Erikoistestissä Niitti oli yksin seinään kiinnitettynä ja tuomari muka hyökkäsi kepillä huitoen. Niitti suhtautui aika välinpitämättömästi uhkailuihin, ei pelännyt mutta ei myöskään virkkanut mitään.

PUOLUSTUSHALU +3 Kohtuullinen, hillitty
Samankaltainen testi, mutta Niitti oli minulla hihnassa. Niitti seisoi tomerana edessäni ja päästi vähän ääntä (ei varsinaisesti haukkunut). Minusta näytti, ettei se ottanut kovin vakavasti uhkailua vaan vahtasi vain keppiä jolla tuomari huitoi.;-) Testiosion jälkeen tuomari otti Niitin minulta ja totesi sille, että "ei se haittaa jos ei ihan kaikkea ymmärrä";-) Luulen että koska Niitti on niin ihmisrakas, se luottaa ettei vieraatkaan ihmiset halua sille pahaa. Tuli kyllä mieleen, ettei testi ole kovin todenmukainen, koska jos tosielämässä joku hyökkäisi kimppuun, niin en varmaan seisoisi vain tyynenä paikallaan. Huomasin myös että Niitti vilkaisi minua jossain vaiheessa ja kai totesi saman asian: Eipä tässä hätää, kun ei emännälläkään.

TAISTELUHALU + 2 Kohtuullinen
Niitti ei ensin meinannut malttaa alkaa vetämään lelua tuomarin kanssa, minun kanssa veti tomerasti. Kotioloissa sanoisin taisteluhalun olevan suuri, että tässä ehkä ympäristön kiinnostavuus vei parhaan terän.

HERMORAKENNE + 1 Hieman rauhaton
Tämä oli toinen osa-alue, johon temperamentti kuulemma vaikutti alentavasti.

TEMPERAMENTTI + 1 Erittäin vilkas
Kuten jo tuli todettua, energiaa riittää.;-) Testin lopuksi miestuomari totesi, että "oletko sinä Niitti sellainen urakkatyöläinen";-)

KOVUUS + 3 Kohtuullisen kova
Eli miten nopeasti koira unohtaa kohtaamansa kolhut. Testissä käveltiin kohti maassa mytyssä olevaa haalaria, joka kiskaistiin aivan Niitin nenän edestä ylös. Niitti teki komeat piruetit ilmassa ja samantien piti tehdä u-käännös niin, ettei koira ehdi tajuta mikä sen oli säikäyttänyt. Kohta käveltiin takaisin samaan paikkaan ja katsottiin koiran reaktio. Niitillä oli kauhea kiire päästä katsomaan mikä se oli, eli ei puhettakaan että olisi jäänyt "traumoja" tapahtuneesta. Tämän testin perusteella olisi saanut arvosanan "kova", mutta koska osoitti pientä epävarmuutta kelkkaa ja tynnyriä kohtaan, niin arvosana oli "kohtuullisen kova", joka mielestäni onkin ihan todenmukainen "tuomio".

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS + 3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Niin totta.;-P

LAUKAUSPELOTTOMUUS +++ Laukausvarma
Osoitti kiinnostusta laukauksia kohtaan, mutta ei minkäänlaisia pelon merkkejä.

Kokonaispisteet 158. Olen monesti kuullut sanottavan, ettei kannata tuijottaa kokonaispisteitä ja nyt voin itsekin allekirjoittaa tuon. Eli "mitä enemmän pisteitä sen parempi luonne" ei aivan pidä paikkaansa. Meidän edellä oli nimittäin borderterrieri, joka ei meinannut millään "selvitä" kelkkakokeesta, se meni aivan paniikkiin. Silti se sai paremmat kokonaispisteet kuin Niitti. Kokonaispisteitten valossa se ehkä vaikuttaa parempiluonteiselta, mutta en vaihtaisi mistään hinnasta. Mielummin rohkea touhottaja kuin rauhallinen arkajalka.:-)

Kokemuksena luonnetesti oli itselle mielenkiintoinen ja jotain oppi myös Niitistä. Mielenkiinnosta katsottiin Niitin testin jälkeen YouTubelta toisten testisuorituksia ja todettiin että niin erilaisilla suorituksilla voi saada saman arvosanan, ettei ne hirveästi kerro koiran luonteesta. Jotain suuntaa tietenkin.

Ei kommentteja: